tiistai 15. heinäkuuta 2014

Pikkukyliä ja nukketeatteria Moldovassa


Huhti-toukokuussa kirjastoauto oli jälleen Moldovassa. Olimme aivan Chişinăun kaupungin rajalla kylämäisessä esikaupungissa paikallisen seurakunnan vieraina. Meitä oli runsaan kymmenen hengen ryhmä OM:n Raamattu- ja lähetyskoulun oppilaita ja muutama OM:n toimiston työntekijä. Meidät oli majoitettu seurakuntalaisten koteihin.

Jalkapallokentällä kirjastoauto houkutteli lapsia ja varhaisnuoria. Meillä oli pomppulinna auton vieressä ja kirkossa oli lapsille nukketeatteri. Esitys oli OM:n erityisen nukketeatteriryhmän ensimmäinen julkinen näytös ja ryhmän vetäjää jännitti kovasti, kuinka kaikki onnistuu. Kaikki oli huolellisesti suunniteltu ja valmisteltu lavasteineen ja äänimaailmoineen. Ensiesityksen jälkeen nukketeatterin vetäjä oli huojentunut; kaikki oli onnistunut hyvin. Nukketeatteri oli hyvä tilaisuus kutsua lapsia myös vanhempineen tutustumaan kirkkoon, sillä monikaan heistä ei ollut aikaisemmin käynyt siellä. Keskusaukiolla ryhmämme jäsenet kävivät monta keskustelua ohikulkeneiden ja autolle poikenneiden paikallisten kanssa. 
 
Viikon aikana kävimme kahdessa lähikylässä, joissa ei vielä kokoonnu seurakuntaa. Toinen kylistä on aika syrjäinen, vaikka se onkin pääkaupungista vain kivenheiton päässä. Tieyhteys kylään on aika huono. Kirjastoautolla joutui kiertämään monen kymmenen kilometrin matkan, että pääsi ajokelpoista tietä perille. Olimme kylän keskeisimmällä paikalla ruohoaukiolla päätien varressa. Pomppulinna houkutteli lapsia ja myös monia aikuisia tuli paikalle. Nukketeatteria esitimme avoimen taivaan alla. Niin aikuisia kuin lapsiakin oli seuraamassa nukketeatteria ja muuta ohjelmaamme. Pastori piti evankelioimispuheen ja yhteisen rukouksen; seurakunnan musiikkiyhtye piti hengellisen musiikin konsertin.
 
Toisessa kylässä meillä oli samanlainen ohjelma. Kylä on parempien liikenneyhteyksien päässä ja myös Chişinăun paikallisliikenteen linja-auto kulkee kylään. Kummassakin kylässä olimme kahtena päivänä. Tässä kylässä olimme ensin vappuna, joka on yleinen vapaapäivä. Sää oli niin kuuma, ettei väkeä juuri liikkunut ulkona. Lapsia tuli pomppulinnan houkuttelemina. Kesken lastenohjelman tuli rankkasade, joten päätimme näyttää lapsille filmejä autossa – auto olikin aivan täynnä lapsia. Seuraavana päivänä väkeä tuli jonkin verran varsinkin illasta konsertin myötä. Koko viikon oli varsin kuuma sää varsinkin päivisin, mutta se ei estänyt lapsia tulemasta pomppulinnaan. Tarjosimme vettä hyppimisen lomassa. Iltaisin ilma oli hieman vilpoisampi.

Seuraavaksi olimme vajaan viikon Hînceştin kaupungin lähellä Sărata-Galbenăn pikkukaupungissa. Paikallisella seurakunnalla oli vilkasta toimintaa ja eri toimintamuotoja. Seurakunnalla on suuri kirkkorakennus ja kirkon pihapiirissä seurakunnan ylläpitämä vanhainkoti. Myös seurakunnan nuorisotyö on vilkasta ja seurakunnan nuorteniltaan kokoontuu paljon väkeä. Seurakunnan nuoret järjestävät keskenään paljon toimintaa. Olimme seurakunnan vieraina ja osallistuimme sunnuntaikokoukseen ja nuorteniltaan. Vierailimme vanhainkodissa ja meidät kutsuttiin myös seurakunnan nuorten metsäretkelle parina iltana. Pelasimme jalkapalloa metsän keskellä pallokentällä ja istuimme iltanuotiolla keskustellen uskosta.
 
Yhtenä päivänä pidimme kirjastoautoa koulun edustalla, mutta vain muutama ohikulkija tuli tutustumaan autoon. Toisena päivänä pidimme ohjelmaa kulttuuritalon edustalla ja lapsia vanhempineen tuli seuraamaan ohjelmaamme. Vaikka olimme keskeisellä paikalla kaupungissa, jäi kirjastoauto hieman syrjään kulttuuritalon sivustalle. Silti jonkin verran väkeä tuli tutustumaan autoon ja kirjatarjontaamme. Parina päivänä kävimme kylässä muutaman kilometrin päässä. Vierailimme päiväkodissa ja pidimme ohjelmaa koulun edustalla. Lapsia tuli seuraamaan ohjelmaamme ja ohikulkijat tutustuivat kirjastoautoon.
 
Lopuksi olimme vielä pari päivää Chişinăun esikaupungissa Ialovenissa. Pidimme kirjastoautoa pääkadun varressa kaupungintalon edessä ja muun muassa poliisipartio tuli tutustumaan autoon. He kehuivat työtämme, ihastelivat autoamme ja ostivat kirjallisuutta. Illalla osallistuimme seurakunnan nuorteniltaan. Paikalla oli vieraita Sveitsistä tutustumassa OM:n työhön Moldovassa. Samalla vieraille tarjoutui tilaisuus tutustua kirjastoautotyöhömme. Sunnuntaina auto oli kirkon edustalla, jotta seurakuntalaiset voisivat kokouksen yhteydessä tutustua autoon ja kirjatarjontaamme.