torstai 6. kesäkuuta 2013

Ukrainan kierros


Hei, olimme 17.5 - 3.6. Ukrainassa. Tiimissä oli viisi henkilöä ja kävimme monessa seurakunnassa. Myimme Ukrainalaisen kirjakustantamon kirjoja. Minä kerroin joka seurakunnassa OM:n ja Bus4lifen historiaa ja omakohtaisen todistuksen, miten Jumala on minut tähän työhön mukaan kutsunut. Ainoa ongelma oli tulkin puute, mutta paikoittain oli hyviäkin tulkkeja.

Yksi tiimiläisistä osasi hieman englantia, joten päätimme kääntää puheeni etukäteen Ukrainan kielelle. Silti hänellä oli vaikeuksia ja jouduin jättämään puolet puheesta pois. Tapasin eräässä seurakunnassa pojan, jonka sukulaisia oli muuttanut Suomeen asumaan ja hän osasi puhua jonkin verran Suomea. Oli hauska jutella kotimaisella kielellä.

Ukrainaan meno oli nopein rajanylitys tähän mennessä. Menimme Moldovan kautta, koska ukrainalaiset voivat tulla Moldovan puolelle ilman viisumia. Tulkin kanssa asiat sujuivat nopeasti ja pääsimme tunnissa läpi. 

Paluumatkalla Ukrainan ja Slovakian rajalla sensijaan tuli ongelmia. Olin matkassa yksin ilman tulkkia ja ukrainalaiset viranomaiset osasivat huonosti englantia. Rajatarkastuksessa meni kolme tuntia ja päästivät sitten lopulta Slovakiaan.

Nyt siis olen Slovakiassa ja menemme täällä Lumen-festivaaliin myymään kirjoja viikonlopuksi. Toivottavasti sateet lakkaisivat ja olisi hyvät kelit. Tämä on iso kristillinen ulkoilma festari. Rukoillaan, että ihmisiä tulisi paljon ja kävisivät myös bussissa ja että Jumala saisi heitä kohdata.