maanantai 26. syyskuuta 2011

Viikko pääkaupungissa Balkanilla


Monet muistavat Balkanin 1990-luvun sisällissodasta. Se vaikuttaa maassa edelleen monella tavalla. Luonnossa liikkumista tulee varoa, sillä maaperässä on suuret määrät maamiinoja. Vaikka sota päättyi jo 15 vuotta sitten, monien talojen seinissä näkyy luotien reikiä. Ihmiset ovat köyhiä ja elävät tässä ympäristössä pyrkien saamaan elantonsa jostakin.


Maassa on kolme etnistä ryhmää. Katolisten ja ortodoksien lisäksi on huomattava kansallinen muslimiväestö. Tällaiseen uskontojen ja etnisten ryhmien väliseen sekamelskaan Bus4life liittyi parin viikon ajaksi.

Levitimme maassa kirjallisuutta, näytimme filmejä, tarjoilimme kahvia ja tämän ohessa tiimiläiset keskustelivat paikallisten kanssa. Maan pääkaupungissa olimme erään lähiön kauppakeskuksen vieressä.

Eräänä iltapäivänä autoon tuli noin 11-12-vuotias tyttö. Tämä tyttö katseli lasten kuvallista Raamattua ja sanoi, että voi kunpa minulla olisi rahaa, niin ostaisin tämän. Tiimimme johtaja vastasi, että siihen ei tarvita rahaa, sillä annamme sitä ilmaiseksi kaikille halukkaille. Tästä iloisena tyttö lähti kotiinsa kirja kainalossa. Ei mennyt kuitenkaan kauan, kun hän tuli takaisin ja palautti kirjan. Tyttö kertoi, että äiti oli sanonut, ettei hän voi pitää sitä, koska heidän perheessään ei lueta Raamattua.

Tämän surullisen tosiasian nähtyäni haluan jakaa rukousaiheeksi nämä ihmiset, että Pyhä Henki avaisi heidän sydämiään ja silmiään näkemään todellisen Vapahtajan, Jeesuksen Kristuksen, jotta he voisivat antautua Jeesuksen omiksi.