torstai 23. syyskuuta 2010

Romaanikylissä - Romania


22.-28. Elokuuta Bus4life tiimi oli työssä Padurenin ja Sterean romaanikylissä. Päivälämpötilat vaihtelivat 35-42 asteessa, joten lämpöä riitti. Tiimit auttoivat kyläläisiä käytännön työssä, kuten talonrakennustiilten (savesta) ja polttopuiden teossa. Lapsille järjestettiin kilpailuja, näytelmiä ja hengellistä opetusta.

Oli ilo saada katsella, kuinka Bus4Life-kirjastoautomme Sterean kylässä illalla täyttyi lapsista, jotka tulivat katsomaan Raamattuaiheisia lastenelokuvia. Nämä lapset eivät olleet koskaan ennen nähneet elokuvaa isolle kankaalle heijastettuna.



Lastenohjelmien lisäksi kylässä järjestettiin myös pieniä terveydenhuoltopalveluja. Kyläläiset tulivat kirjastoautoon mittauttamaan verenpaineensa ja verensokerin. Verenpaineen mittaukselle tuli ehkä noin 70- vuotias romanialainen mummo, jolta tiedustelin, että koska hän oli viimeksi tarkistanut verenpaineensa. Mummo alkoi nauraa, ja sanoi että: " en koskaan".



Romaniassa suurissa kaupungeissa on kaikki hyvä ja paha, mitä meilläkin on Suomessa. Maaseudulla elämä on kuitenkin hyvin erilaista. Toiset asuvat vielä taloissa, joissa on maalattiat, ja savitiilistä tehdyt seinät. Monessa mielessä luokkaerot köyhien ja rikkaiden välillä ovat kasvaneet kovin suuriksi.