torstai 8. huhtikuuta 2010

Mutkaisilla maanteillä - MoldovaBus4life kiersi Moldovaa 12.-25.3. Ylitimme rajan 12. päivä Leusenin raja-asemalta. Mielenkiintoa rajavartijoilla riitti molemmin puolin, erityisesti siihen, että mikä tämä auto on? Onko tämä linja-auto vai kuorma-auto. Eikä se meinannut olla ymmärrettävissä, että kuinka se voi molempia olla. Lain edessä kyseessä on kuorma-auto, mutta bussikaistaa me silti menimme. Mitä sillä tehdään ja miksi haluatte mennä Moldovaan tälläisen auton kanssa?

Rajoista selvisimme noin kolmessa tunnissa ylitse ilman sen suurempia ongelmia. Ajoimme Chisinauhun illalla ja siitä jatkoimme lauantaina etelä-Moldovaan, Cahulin kaupungin pohjoispuolelle.

Kiersimme 10 päivän aikana kahdeksan kylää tai pientä kaupunkia. Pääasiassa ohjelmaan kuului nukketeatteri päväkodeissa ja kouluissa ala-aste ikäisille lapsille. Nuorille pidettiin todistuspuheita ja näytettiin kristillisiä elokuvia. Samoin myös vanhemmille näytettiin Jeesus-filmiä.

Tiimissämme oli kaksi suomalaista, kaksi englantilaista, yksi hollantilainen, sekä moldovalaisia kolme tai enemmän - varsin kirjava joukko. Eräs tiimiläinen oli laskenut, että kiertueen aikana bussissa kävi tai järjestämäämme ohjelmaan osallistui noin 1700-1800 henkeä, joista suurin osa oli lapsia ja nuoria.

Yleisesti elämä Moldovassa on varsin erilaista kuin lännessä. Pieni kylä nimeltä Paicu, jossa majapaikkamme kiertueen aikana sijaitsi, on tyypillinen maalaiskylä Moldovassa. Siellä ei ollut minkäänlaista viemäriverkostoa, ainoa "mukavuus" on sähkö, joka on käytettävissä.

Juoksevaa vettä ei ole. Tästä syystä peseytymismahdollisuudet ovat rajalliset, kun ei ole vesivessoja ja kylpyhuoneita. Köyhyys näkyy myös tieverkossa. Paikoitellen tie ei ole välttämättä juuri muuta kuin kapea metsätie maalaiskylien välillä. Moldovasta kun tuli takaisin Romanian puolelle, niin ero oli aivan valtava, tuntui kuin olisi tullut ihan oikeasti länteen, jossa tälläiset asiat on paremmin.

Ihmiset kuitenkin ovat ystävällisiä ja vieraanvaraisia ja tietysti kovin kiinnostuneita bussista ja sen toiminnasta. Paikalle tulee monia vain uteliaisuuttaan ja näin ilosanoma tavoittaa ihmisiä tavalla, jos toisellakin.