tiistai 11. syyskuuta 2007

Auto lähti matkaan 27.8.

Tällainen juttu julkaistiin Etelä-Suomen Sanomissa:


SALPAUSSELÄN MIES PUSTALLE

Itä-Euroopan maat, mustan mullan alueet ja vuoristoseudut, tulevat Hollolasta kotoisin olevalle Petri Tanskaselle tutuiksi seuraavan vuoden aikana kirjallisuus- ja evankeliointityön monitoimibussin ratissa.

Matka kohti Unkarin Budapestiä alkoi maanantai-iltana, ensin laivalla Tallinnaan ja sitten Latvian, Liettuan, Puolan, Tsekin ja Slovakian kautta Unkariin. Mukana Petri Tanskasta opastamassa on Operaatio Mobilisaation (OM) ja Suomen ev.lut. Kansanlähetyksen yhteislähetti Matti Virtanen (nimi muutettu), joka itsekin toimi raamattukuriirina kaksikymppisenä nuorukaisena, saman ikäisenä kuin Petri Tanskanen on nyt. Tuolloin aika oli erilainen: työ oli vaarallista, koska sitä oli tehtävä salassa. Nyt Romaniassa voi olla enemmän vapautta kuin Suomessa, sillä siellä esimerkiksi koulujen ovet ovat auki evankeliumin julistamiselle.

Kun Petri Tanskanen aikoinaan luki Pentti Heinilän salaisesta idäntyöstä kirjoittamaa jännittävää kirjaa, hän ei vielä tiennyt, että itse lähtisi työn jatkajaksi, samaan johdatukseen luottaen. Opiskeltuaan ensin ammattikoulussa Lahdessa autonkuljettajaksi Petri Tanskanen aloitti viime syksynä raamattulinjan Kansanlähetysopistossa Ryttylässä. Keväällä Venäjä, Viron ja Itä-Euroopan aluetyön koordinaattori Tapani Kaitainen soitti Matti Virtaselle, mahtaisiko idäntyöstä löytyä mitään tehtävää nuorelle autonkuljettajalle, joka haluaa lähetystyöhön mutta ei saarnaajaksi.

Juuri hetkeä aikaisemmin Matti Virtanen oli kuullut, että auton kuljettajaksi aiemmin sovittu henkilö siirtyikin järjestössä muihin tehtäviin. Soiton ajoitus oli täydellinen ja vahvisti uskoa siihen, että paikka oli juuri Petri Tanskaselle tarkoitettu. Samalla Petri opiskelee Kansanlähetysopiston kansainvälisyyslinjalla suorittaen opintoja käytännön työn ohessa.

Kirjastoautosta monitoimiautoksi

Petri Tanskasen ajettavana on ainutlaatuinen monitoimiauto, Bus 4 life, pyörillä kulkeva lähetyslaiva, joka siunattiin käyttöön viime viikonloppuna Porissa. Mukana siunaamassa olivat salaisen idäntyön koordinaattorina aiemmin toimineen Pentti Heinilän lisäksi muun muassa entinen raamattukuriiri Sakari Leppänen, joka nykyisin toimii Olkiluodossa ydinvoimalapappina.

Autoon mahtuu kuljettajan eli Petri Tanskasen lisäksi viiden hengen tiimi. Autoinsinööri Raimo Laineen ja hänen vaimonsa Anne-Marin käsissä Kuusamon kunnan entinen kirjastoauto muuttui monitoimiautoksi Hämeenlinnan Parolassa. Auto on remontoitu niin, että se toimii myös elokuvateatterina ja kirjastona. Elokuvia voi näyttää joko ulkona bussin kyljessä tai sisällä. Säilytystiloista löytyy myös 20 tuolia, joista saa pystyyn katukahvilan evankelioinnin ja kirjamyynnin tueksi. Tiimiläisille on makuutilat, WC ja pieni keittiö. Viimeisen silauksen antoivat Marimekon iloiset värit lakanoissa ja keittiöastioissa.

Nimi ja väri mietitty

Monitoimiauton nimi ”Bus 4 life” oli tarkan harkinnan tulos, sillä nimen pitää toimia kaikissa Itä-Euroopan maissa. Myös auton värit pohdittiin kansainvälisellä joukolla. Usean maan työhön tulevan auton värit eivät saaneet olla esimerkiksi minkään kapinaliikkeen tai etnisen ryhmän tunnusvärejä. Rekisteriin auto katsastettiin Suomessa, joka on sopivan neutraali Itä-Euroopan työssä – tosin eri tavalla kuin salaisen työn kaudella. Matti Virtanen muisteli, miten Bulgariassa pääsi rajatarkastuksen läpi helposti suomalaisena: rajamies vain hymisteli hyväksyvästi ”Kekkonen, Kekkonen” silloinkin, kun Kekkonen oli jo kuollut.

Lisätietoja monitoimiauton kautta tehtävästä lähetystyöstä saa lähettisihteeriltä Julia Rautaselta julia.87@hotmail.com, puh. 050-5363445. Hänen kauttaa voi ilmoittautua myös Petri Tanskasen lähetysrenkaaseen.

Teksti ja kuvat: Marjaana Perttula